Turbonegro

Från: Norge.
Bildad: december 1988 i Oslo.
Medlemmar: Calmeyer, Bengt "Bingo" / elbas (1990-1995)
Carlin, Pål Erik / sång
Carlos / trummor ( -1989)
Engen, Christer / trummor (1995- )
Fossberg, Harald (alias Harry Neger) / sång ( -1993)
Grønn, Rune / elgitarr
Heskestad, Vegard / elgitarr ( -1989)
Husby, Hans-Erik / sång (1993- )
Kjærnes, Pål Bøttger / elgitarr ( -1989)
Seltzer, Thomas / elbas
, senare trummor
Schreiner, Knut / elgitarr (1995- )
Musikgenre: ..rock.
Musikstil: heavy metal, hard rock.
Aktiv: 1980-talet ; 1990-talet ; 2000-talet.

Internetlänkar.....Diskografi
Deras första konsert hölls i Ungdomshuset i Köpenhamn i slutet av mars 1989. I april spelade gruppen för första gången i Oslo. Där föll gruppens sångare ned ned från scenen eftersom han var så full. Senare samma år gick gruppen in i studion och spelade in Route Zero och Turboloid, som kom ut på Seltzers eget skivbolag, Straightjacket. I september 1990 åkte gruppen på en kaotisk treveckors USA-turné och gruppen upplöstes efter hemkomsten till Oslo.

Gruppen återbildades dock strax därefter på vintern 1990 av Seltzer (nu på trummor), Grønn och Carlin. Nu också med Fossberg, som tidigare hade spelat i Hærværk och Calmeyer. Denna besättning gav ut debutalbumet Hot cars and spent contracepties på det lokala Big Ball Records. Calmeyer och Seltzer hade ett gemensamt förflutet i Akutt Innleggelse. Stilen var vid den här tidpunkten tung punkrock med drag av metal och hardcore. Fossberg blev dock tvungen att lämna gruppen i mars 1993 på grund av sjukdom. Han ersattes av Husby, och gruppen bytte tillfälligt namn till Stierkampf och gav ut Grunge whore. Namnet Stierkampf var enn av många kontroverser, som med tiden gjorde gruppen beryktad. Det tyska ordet för tjurfäktning räckte för att gruppen skulle beskyllas för att ha nazisympatier. Det uppstod ofta kaos kring gruppen, och de många historierna användes på ett smart sätt av Seltzer för att ge dem publicitet. Ett annat exempel på detta var då gruppen 1995 införde en klädkod. Därefter bar alla medlemmar mörka jeanskläder och utvecklade en dubbeltydig homoerotisk image, som något av punkrockens svar på Village People. Bandet tog dock snabbt tillbaka namnet Turbonegro igen, och med Ass cobra spelade gruppen in sig i den europeiska punkrockseliten.

I slutet av 1995 lämnade Calmeyer gruppen. Han ersattes senare av Schreiner, vilket markerade ett stilbyte mot ett större ljud med tydliga glaminslag. På våren 1996 gick Engen med i gruppen. Turbonegro turnerade under den här perioden konstant i Europa och USA, och Apocalypse dudes blev bandets slutliga genombrott. Populariteten ökade, och det bildades fanatiska Turbojugendfanklubbar över hela världen, där medlemmarna klädde sig i samma jeansuniformer som gruppen. Turbonegro hade gått från mörka små krogar till stora festivaler och stod på toppen av sin karriär då bandet upplöstes efter en Europaturné 1998, huvudsakligen på grund av Husbys heroinmissbruk. Han kom under behandling och arbetade under en tid på ett fiskerimuseum på Lofoten. Seltzer och Christer Engen bildade kortvarigt Oslo Motherfuckers, som hann ge ut Greetings from the big O innan bandet splittrades.

Efter Turbonegros splittring ökade gruppens popularitet ytterligare och 2001 kom ett hyllningsalbum, Alpha motherfucker, med bidrag av bl a Queens Of The Stone Age, Therapy? och Motorpsycho. Turbonegro återbildades därför 2002 med Husby (alias Hank von Helvete), Seltzer (alias Happy-Tom), Schreiner (alias Euroboy), Grønn (alias Rune Rebellion), Kjærnes (alias Pål Pot Pamparius) och Engen (alias Chris Summers). Bandet debuterade på Quartfestivalen i Norge i juli 2002. År 2003 kom Scandinavian leather. På hösten samma år turnerade gruppen bl a i Australien, där Turbonegro bl a spelade med The Hard-Ons. Den 14 februari 2004 fick Turbonegro två priser i Bergen på den norska "Grammy award", Alarmpriset, det ena som årets liveband och det andra för årets rockplatta, Scandinavian leather.

I Norge spelar Turbonegro som Turboneger eller TRBNGR, och 2003 had Trond Sættems 60 minuter långa dokumentärfilm Turboneger The ResErection premiär. – Knut Schreiner har också spelat med bl a Euroboys och Kåre & The Cavemen.
Turbonegro har gett några konserter i Danmark och Sverige, ofta med en våldsamt dynamisk scenshow, bl a på Roskildefestivalen 1998 och 2003..
Länkar:  Turbonegro
Länkar kontrollerade 2008-09-13
.

.


.
Skivor:  Turbonegro........ = i KHs ref 2008-07-30
.
1989
Route Zero (singel)
Straightjacket
1990
Turboloid (singel)
Straightjacket
1992
Hot cars and spent contracepties
Big Ball Records
1994
Never is forever
Dog Job Records
1996
Ass cobra
Boomba Records
1998
Apocalypse dudes
Boomba Records
1999
Darkness is forever
Bitzcore
2003
Scandinavian leather
Burning Heart
2005
Party animals
Burning Heart
.
Stierkampf:
1993
Grunge whore (10"-singel)
Sympathy For The Record Industry
.
Olso Mutherfuckers:
2001
Greetings from the big O
Bitzcore
.
    Diverse artister:    
2001 Alpha motherfucker - A tribute to Turbonegro (saml.) Bitzcore

 

Källa: BR05
MusikSök 1998-2008