.
Toyah

Från: England.
Bildad: i slutet av 1977.
Medlemmar: bildad av sångerskan och skådespelerskan Toyah Willcox (sång), f 18 maj 1958 i Birmingham, med Joel Bogen (elgitarr), Peter Bush (keyboard), John Miller (elbas) och Dennis Andrews (trummor). De två sistnämnda ersattes i juli 1978 av Mark Henry (elbas) respektive Steve Bray (trummor). - Se vidare nedan.
Musikgenre: ..rock.
Musikstil: pop/rock.

.Internetlänkar.....Diskografi
I december 1978 skrev gruppen  kontrakt med Safare, där de fick ett mindre konstnärligt ge-nombrott med den andra Lpn. Innan dess hade Henry ersatts av Charlie Francis (elbas). Hösten 1980 var gruppen på en stor turné i England, varifrån live-LPn Toyah! Toyah! Toyah! stam-mar. Den användes till BBC-filmen Toyah - a documentary som presenterade arstisten Toyah och hennes band. I slutet av 1980 blev musikerna, med undantag för Bogen, utbytta. Med den nya gruppen, Phil Spaldng (elbas), Nigel Glockler (trummor) och Adrian Lee (keyboard) fick Toyah sitt kommersiella genombrott med singeln I want to be free och LPn Anthem - en platta som visade Willcox styrka som textförfattare. Under inflytande av bl a David Bowie finns på LPn flera science fiction-berättelser, men också personliga texter som blickar tillbaka på en hård barndom.
.
Hösten 1980 ersattes Glockler av Simon Phillips (trummor) innan gruppen begav sig på Europaturné, bl a till Skandinavien i december. Våren 1982 lämnade Lee gruppen för att starta en solokarriär som bl a resulterade i LPn The Magician. Han ersattes av gruppens ljudtekniker, Keith Hale (keyboard), varefter Toyah påbörjade en stor turné i England under vilken live-LPn Warrior rock spelades in.
.
Toyah var då en av de största idolerna på den engelska popscenen, men gruppen hade svårt att förnya sig och populariteten dalade snabbt. De följande plattorna sålde dåligt, och trots att Willcox gifte sig med gitarristen Robert Fripp (fd King Crimson). (?? det står så i BR..) Genom honom kom hon in i de "etablerades krets" och fick hjälp av en rad toppmusiker, men det hjälpte inte mycket. The lady or the tiger är inspelad med Fripp, medan senare plattor är vanliga soloplattor kring bestämda koncept. Willcox har också tillsammans med Tony Banks (Genesis) skrivit musik till filmen Lorca and the outlaws. 1991 bildade hon gruppen Sunday All Over The World med Fripp (elgitarr), Trey Gunn (stick, sång) och Paul Beavis (trummor, percussion), men LPn Kneeling at the shrine gjorde inte mycket väsen av sig.
.
Annorlunda har det gått med hennes karriär som skådespelare. Hon började 1978 med en roll i Derek Jarmans punkfilm Jubilee och fortsatte med stora roller i bl a Quadrophenia, The corn is green och The tempest. Hon är också en flitigt använd teaterskådespelare i London och har dessutom varit programledare i åtskilliga TV-shower. Slutligen har Willcox lanserat sin egen alternativa makeup, som tillverkas utan djurtester. Willcox är en spännande personlighet som med sin begåvning har varit med om att prägla olika subkulturer som föddes efter punkexplosionen i mitten av 70-talet.


 

.
Länkar:  Toyah
Länkar kontrollerade 2006-03-09
.

.


.
Skivor:  Toyah........- Inga skivor i KHs ref 05-11-25
.
1980
Sheep farming in Barnet (tysk samlings-LP)
1980
The blue meaning
1980
Toyah! Toyah! Toyah!
1981
Anthem
1982
The changeling
1982
Warrior rock (livedubbel)
1983
Love is the law
1984
Toyah! Toyah! Toyah! All the hits (samling)
1985
Minx
1985
Mayhem
1987
The lady or the tiger
1987
Desire
1988
Prostitute
1991
Ophelia's shadow
1995
 Dreamchild
Cryptic Toy
.
Sunday All Over The World:
1991
Kneeling at the shrine

 

Källa: BR93
MusikSök 1998-2006