Swan Lee

Från: Danmark.
Bildad: 1999.
Medlemmar: Jørgensen, Emil (f. 18 december 1972) / trummor
Rosendahl, Pernille (f. 22 mars 1972) / sång
Struck, Jonas (f. 28 september 1972) / elgitarr
Musikgenre: ..rock.
Aktiv: 1990-talet ; 2000-talet.

....Internetlänkar.....Diskografi
Gruppen har spelat under namnet Swan Lee sedan 1999 men har funnits betydligt längre. Centralfigur är den späda och dramatiska sångerskan Pernille Rosendahl, som är född i Ålborg, men växte upp på Lolland-Falster. Efter att ha hoppat av gymnasiet i mitten av tredje ring gick hon via en sångkurs till en karriär som körsångerska för bl a Savage Rose, Majbritte Ulrikkeholm och Grabowski. Drömmen om att göra sin egen musik fanns emellertid hela tiden hos Rosendahl, och sedan 1993 odlade hon parallellt med körandet ett musikaliskt samarbete med Jonas Struck, som hon kände från uppväxttiden på Falster. Senare tillkom Emil Jørgensen. Struck och Jørgensen har båda varit medlemmar i bandet Cactus Circle. I mitten av 90-talet tillbringade Rosendahl en period i London, där flera skivbolag visade intresse för den unga sångerskan. Hon kände sig dock inte redo för en professionell solokarriär och valde att avböja alla förslag. Tillbaka i Danmark gav hon 1997 ut EPn Dream away på producenten Kim Hyttels bolag Cannibal Records. På denna medverkade Struck, Jørgensen samt hennes dåvarande pojkvän, musikern Tim Christensen. När det tog slut mellan Christensen och Rosendahl blev det också ett naturligt slut för det musikaliska samarbetet mellan de båda. Rosendahl, Struck och Jørgensen samlade sig emellertid mer och mer till ett riktigt band, men fortfarande utan att ha ett namn. De började knacka på hos skivbolagen för att få kontrakt, men det visade sig vara synnerligen svårt. Hela denna process finns förevigad i filmen Stjernekigger, gjord av Pernille Rosendahls syster, filmregissören Christina Rosendahl. Trots ihärdiga ansträngningar från gruppens sida blev den gång på gång avvisad, som regel med motiveringen att dess repertoar saknade hits. Enstaka bolag visade sig dock intresserade att kontraktera Pernille som soloartist. Då det skapade förvirring på flera bolag att gruppen spelade under namnet Pernille Rosendahl bestämde de sig för att skaffa ett namn och valde Swan Lee.

Efter att ha insett det omöjliga i att tränga igenom hos de etablerade bolagen, beslutade Swan Lee att stå på egna ben. Bandet skaffade pengar för att starta sitt eget bolag, Gogo Records, och släppte debutalbumet Enter 2001. Därmed blev det ett av de första och utan jämförelse mest framgångsrika danska banden som satsade på att själva ge ut sina plattor. Planen med Gogo Records var först bara att ge ut Swan Lees plattor, men ett par år senare var det psykologiska och ekonomiska överskottet tillräckligt stort för att bolaget skulle kunna omfatta även andra artister och 2004 gav Gogo Records ut ett soloalbum med den danske sångaren Claus Hempler. Enter visade Swan Lee som en grupp med böjelse för storslagen, dramatisk och nästan filmisk rockmusik, och kritiker drog paralleller till artister som Kate Bush, Jeff Buckley, Portishead och The Doors. Det erkännande som Swan Lee hade haft så svårt att vinna från skivbolagen fick bandet i gengäld i stor mängd från Danmarks Radios P3, som backade bandet helhjärtat och spelade dess singlar flitigt. Gruppen visade också prov på ett välutvecklat sinne för marknadsföring. Bl a fick bandet en del uppmärksamhet för låten Tomorrow never dies, som skrevs som ett inofficiellt alternativ till titellåten åt James Bond-filmen med samma namn. Enter fick sex nomineringar vid Danish Music Awards 2002, Danmarks Radio hedrade gruppen två år i rad, först med P3:s talangpris 2001 och därefter P3 Prisen 2002, och gruppen bjöds in att vara förband åt Suede på bandets Nordeuropaturné.

Allt var dock inte problemfritt. En månad efter utgivningen av Enter var gruppen så nedkörd att musikerna övervägde att gå skilda vägar. I stället anlitade de en yrkespsykolog för att kunna fortsätta samarbetet. I början av 2004 utkom Swan Lee, som var producerad av Per Sunding och skivan visade en mer rejäl sida av gruppen. Singeln I don't mind blev en stor framgång i Danmark och gav senare på året en Nordic Music Award för bästa danska hit, liksom albumet den togs från, och på tre månader såldes den i 40 000 exemplar och gav gruppen en platinaplatta. Under 2004 blev gruppen också ett större och fastare liveband med bl a Bastian Juel (f. 1974) (elbas), Maria Køhnke (f. 1976) (kör) och Jonas Berg (f. 1970) (keyboards). I februari 2005 ingick Swan Lee ett licensavtal med skivbolaget V2 om utgivningar i Tyskland, Österrike, Schweiz, Holland, Belgien och Luxenburg. Där släpptes albumet Swan Lee i maj 2005. Samma år blev Pernille Rosendahl dessutom korad till årets danska sångerska vid Danish Music Awards.

Pernille Rosendahl är på det hela taget en högt profilerad person i danska medier. Som stilikon har hon uppträtt i diverse modetidningar, men hon har även kunnat ses som "special guide" på Statens Museum For Kunst, och hon har varit med och värvat insamlare till dansk flyktinghjälp. År 2003 bidrog Swan Lee med låten Stay tonight från Enter till soundtracket till den svenska regissören Lisa Ohlins komedi Tillfällig fru sökes.
BR05.
Länkar:  Swan Lee
Länkar kontrollerade 2007-11-28
.

.


.
Skivor:  Swan Lee........- Inga skivor i KHs ref 2007-11-13
.
 
Pernille Rosendahl:
 
1997
Dream away (promo-CDEP)
Cannibal Records
 
 
 
 
Swan Lee:
 
2001
Enter
Gogo Records
2002
Tomorrow never dies (CDEP)
Gogo Records
2004
Swan Lee
Gogo Records
 
 
 
 
Diverse artister:
 
2004
På danske læber (dansk Leonard Cohen-hyllning)
Auditorium
2004
Sangeffra 1. sal (PR sjunger Waterfalls av Paul McCartney)
Bonnier Music

 

Källa: BR05
MusikSök 1998-2007