.
23 Till

Från: Sverige.
Bildad: 1985 i Norrköping. Upplöst 1996.
Medlemmar: Janne Abrahamsson (sång, gitarr), Micke Pihlblad (bas, sång) och Pär Andersson (trummor).
Musikgenre: ..rock.
Musikstil: pop/rock, postpunk.

Länkar till internet.....Diskografi
23Till är Janne Abrahamsson (sång, gitarr), Micke Pihlblad (bas, sång) och Pär Andersson (trummor). Bandet bildades i Norrköping i början av 1985 och blev under sin verksamma tid ett av de bästa och mest rutinerade banden på den svenska undergroundscenen.

Efter en självfinansierad kassett med nio låtar kom bandet i kontakt med Studio Otukt i Stockholm. 1988 släppte 23Till sin debutsingel Vitt Slem (OR-S9) som snabbt blev en hit i svenska punkkretsar. En recensent beskrev den som "en skiva så vild att jag är rädd för att ta bort den från skivspelaren". Vitt Slem följdes upp av en split-LP Anabola Melodier (ORLP1) tillsammans med Coca Carola. 1989 släpptes singeln Lycklig (OR-S13) som sedan följdes upp av den hyllade fullängdsdebuten Allt Vad Jag Vill Ha (ORLP/CD 5). I samband med skivreleasen producerades också ett antal videor. Två av dem vann pris i Göteborgs Video Festival (1991 och 1992). En limiterad videosamling med nio låtar Videohits sammanställdes senare under 90-talet. Allt Vad Jag Vill Ha fick mycket gott mottagande i pressen och Idag kallade den "det kaxigaste rockvrålet sedan Ebba Grön dagar". Lagom till  julen 1992 släppte 23Till (under namnet 23 Tomtar) och Dennis & De Blå Apelsinerna splitsingeln Julsingel (OR-S24) och 1993 blev året då CD-formatet tog över på allvar. Singeln Balladen Om Olsson (ORCDS 27) orsakade uppståndelse och blev bannlyst i radion på grund av en påstådd våldsförhärligande text. Raderna "Jag ska skära halsen av dig din jävel, jag ska släppa luften av dig din fan" upprörde moralväktarna. Låten som helhet hade dock ingenting med våld att göra utan var en cover på de gamla 70-talsproggarna NJA-Gruppen. Singeln följdes sedan upp av ett nytt album Nöjd? (ORCD10), kanske 23Tills mest helgjutna platta. TerrorPop skrev; "Nöjd? Vilket jävla skämt. Exalterad är ordet!"

1994 var ett år utan nytt material från 23Till. Tillsammans med Beat Butchers sammanställdes dock samlingsplattan Skåpmat (ORCD 15) som bestod av gamla vinylsinglar, gamla albumspår och gamla demokassetter från perioden 1985-1990. Den gemensamma nämnaren var att ingen av låtarna tidigare fanns på CD.

Under 1995 släpptes singeln För Den Goda Sakens Skull (ORCDS 38). Den följdes av fullängdaren Kryp (ORCD 21) som släpptes i september samma år. Det skulle visa sig bli 23Tills sista skiva. I slutet av 1996 beslutade bandet att lägga ner verksamheten.
Orsakerna till splittringen är höljda i dunkel, det ryktas om interna stridigheter såväl som svåra ålderskrämpor. Några klara besked från medlemmarna har varit omöjligt att få.
- Det är jag som äger rättigheterna till namnet och jag utesluter inte att jag inom ett par år ger mig ut på vägarna tillsammans med två 19-åriga tyska kompmusiker och spelar gamla 23TILL-hits, säger sångaren och gitarristen Janne Abrahamsson. Basisten Micke Pihlblad vägrar att kommentera splittringen och hänvisar till sin advokat som överväger rättsliga åtgärder. För trummisen Pär Andersson kom beskedet om en splittring som en överraskning.
- Fast det passar mig ganska bra. Det hårda trummandet har gett mig en elak tennisarmbåge, säger han.
Samtliga medlemmar hoppas dock på trevliga avskedskonserter.

1999 gjorde 23Till en tillfällig återförening i studion i samband med Beat Butchers 15-års jubileum. Bandet spelade in Tuk Tuk RallysFärg&Vatten. Eventuellt blir det ytterligare en tillfällig återförening i studion under hösten 2000, 23Till överväger ett erbjudande om att medverka på en hyllningsplattan till IFK Norrköping som är planerad att släppas till den allsvenska serietstarten 2001.

Hobbyprojektet Pär Bertil Birgers, där samtliga 23Tills medlemmar ingår, dyker med ojämna mellanrum upp på olika scener runt om i landet. Bandets schlagerpunk har lockat till skratt och dans sedan 1987 då PBB för första gången drog på sig ”dansbandskläderna”. Under våren och hösten 2000 har PBB-spelat in ett antal låtar och om Gud, Lill Babs, Jojo & Mårten vill kanske det hamnar på skiva...

http://www.beatbutchers.com/beatindex.htm
 


.
  Länkar:  23 Till
Länkar senast kontrollerade 010210
. .
http://www.mds.mdh.se/~ent94hlm/musik/23till.htm
http://www.beatbutchers.com/beatindex.htm

.


.
  Skivor:  23 Till  
. . .
1991 Allt vad jag vill ha Beat Butchers
1993 Nöjd? Beat Butchers
1994 Skåpmat  (samling) Beat Butchers
1995 Kryp Beat Butchers

 
.

Källa: http://www.beatbutchers.com/beatindex.htm
MusikSök 1998-2001